Translate This Page

Siapa Online?
We have 5 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday78
mod_vvisit_counterAll days931969

We have: 5 guests online
Your IP: 54.80.132.10
 , 
Today: Oct 23, 2017

postheadericon Surau Kg Langkabong, Tongod

 

 

Surau Kg Langkabong, Tongod. Seperti hebahan yang sedang heboh, 18 tahun surau ini ditinggalkan, sementara penduduk sekitarnya telah murtad. Isu  ini bukan isu baru di Sabah. Yang baru, khalayak kini sudah ada media hebahan pantas lagi tidak bersempadan bernama FB, twitter, whatsapp dan lain-lain. Sebab itu perkara ini mendapat perhatian, kongsian dan pelbagai ulasan yang dapat dibaca umum. Barangkali ada yang berkongsi semata-mata mendapat ‘like’ atau memancing ramai pembaca. Maksudnya, perlu klik ‘like’, barulah berita dipapar. Tidak ‘like’, tiada bacaan. Apapun cara, perkongsian yang dibuat itu mengikut niat masing-masing.

Saya mengikuti berita ini, satu, satu. Sedikit pembaca yang benar-benar mengulas kemudian memberi jalan penyelesaiannya. Lebih ramai yang menuding jari ke pihak-pihak berkaitan seolah-olah penanggunjawab isu hanya mereka yang diberi kuasa dalam bidang berkaitan. Benar, di satu sudut,  pihak merekalah yang  lebih memikul tanggungjawab. Namun, kita jangan leka dan asyik pandang tajam ke mereka saja kerana, sebagai muslim kita juga wajib sama-sama memikul beban ini.

Isu-isu; pemurtadan, surau-surau terbengkalai, papan surau reput dimakan anai-anai, sebahagian papan lantai dan dinding dikopek orang juga berlaku. Senario di Sabah, sekitar tahun 80-an; pembinaan surau-surau kecil sangat aktif. Boleh dikatakan, satu kampung satu surau. Ini pernah berlaku dan dilaksanakan semasa kerajaan BERJAYA memerintah berikutan pengislaman beramai-ramai. Ketika itu, tumpuan pengislaman ialah kepada masyarakat Kadazan, Dusun dan Murut. Sebilangan masyarakat ini mengucap Syahadah sehingga 2 atau 3 kali di padang berlainan. Ketika itu, padang-padang lapang dijadikan tempat berkumpul untuk pengislaman. Sebab itu di Sabah, kita jangan hairan kalau berjumpa dengan rakan-rakan yang namanya mirip nama orang Islam tetapi sebaliknya, mereka bukan Islam.

Kembali kepada isu pemurtadan dan surau terbiar belasan tahun. Kita perlu adil melihat dan membahagi kesilapan dalam isu ini. Kemudian,  di pihak siapapun yang berbuat silap, kita semua perlu menjadikannya iktibar agar selepas ini tiada lagi isu sama berlaku.  Selepas itu, kita carilah penyelesaian. Pada saya, pihak penganjur pengislaman dan kerajaan waktu itu tidak memikirkan pengisian jangka panjang untuk program yang mereka lakukan. Pengislaman disertai dirian surau di kampung-kampung berkaitan itu baik tapi kurang cantik kerana tiada susulan tindakan mengisi pengislaman masyarakat atau memberi pendidikan kepada mereka yang telah diislamkan. Kedua, semua orang Islam yang tinggal semukim perkampungan ini juga  seharusnya prihatin dan membantu dalam mendidik mereka yang telah diislamkan.

Inilah antara penyebab berlakunya pemurtadan dan pengabaian surau-surau terbabit. Akhirnya, kejadian ini  menampar umat Islam hinggakan bagaimana sekalipun kita tangkis  ia tetap memukul kepala kita sendiri, sampai bila-bila kerana peristiwa ini sudahpun tertulis di hati setiap yang terlibat.  Mahu atau tidak, kita perlu akui kesilapan ini. Kita jawablah di hadapan Allah di padang Mahsyar nanti kerana di dunia ini kita boleh saja beralasan itu dan ini.

Untuk menebus kesalahan,  kita mesti kembali kepada suruhan Allah dan memikulnya menerusi jalan dakwah, tanpa  mengira kelompok; kerajaan, jabatan agama, badan NGO  serta setiap individu Islam. Semua kelompok mesti turun padang tanpa berkira waktu melalui sistem pendidikan bersepadu dan berterusan. Barulah kita yakin isu pemurtadan dan surau mereput tidak akan berulang . Jika berlaku sekalipun kita bukan gagal lagi kerana kita sudah berbuat sehabis mungkin. Sementelahan, isu murtad ini sudah sekian lama berlaku dengan pelbagai peristiwa.

 

 


 

 

 

Add comment


Security code
Refresh